Γναθοπροσωπικός πόνος: τι είναι και ποια η αντιμετώπισή του;

26 Απριλίου, 2018
gnothoprosopikos_ponos

Γναθοπροσωπικός πόνος: τι είναι και ποια η αντιμετώπισή του;

Πολλές φορές οι ασθενείς παραπονιούνται για έντονους πονοκεφάλους, συνήθως  μετά από κούραση ή σε περιόδους έντονου stress. Η πλειονότητα αυτών συνήθως σχετίζεται με κάποια μορφή παραλειτουργίας του στοματογναθικού συστήματος, συνηθέστερα σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών. Τις περισσότερες φορές, οι πονοκέφαλοι αυτοί ταυτίζονται λανθασμένα με ημικρανίες.

Η θεραπεία είναι συνήθως συμπτωματική κι έχει σαν σκοπό να ανακουφίσει τον ασθενή, αλλά και να μειώσει και, ιδανικά, να εξαλείψει την εμφάνιση του πόνου. Η πιο απλή μορφή της θεραπείας αφορά στη χορήγηση ειδικού νάρθηκα, ο οποίος έχει σαν σκοπό να χαλαρώσει τους μύες του στοματογναθικού συστήματος, επαναφέροντάς τους στην αρχική τους θέση χαλάρωσης.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από μία σειρά επανεξετάσεων και ρυθμίσεων του νάρθηκα σε μια θέση ιδανική για τον ασθενή, η οποία του παρέχει άνεση και θα οδηγήσει σε μείωση των συμπτωμάτων μετά τη χρήση του.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η σύσπαση των μυών είναι έντονη ή συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα, ανατομικά ή ιδιοπαθούς αιτιολογίας. Στις περιπτώσεις αυτές, η χορήγηση του νάρθηκα δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση του προβλήματος και απαιτείται θεραπεία από συνάδελφο εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση του στοματοπροσωπικού πόνου.