Αθλητικοί νάρθηκες: κατασκευασμένοι στα δόντια του αθλητή.

26 Απριλίου, 2018
Βlog-Nάρθηκες

Αθλητικοί νάρθηκες: κατασκευασμένοι στα δόντια του αθλητή.

Η άθληση, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, συμβάλλει στην ευεξία του ατόμου και στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, προλαμβάνοντας μεγάλο ποσοστό ασθενειών. Ωστόσο, ορισμένα αθλήματα, ιδιαίτερα σε υψηλό επίπεδο, ενέχουν κινδύνους για τη στοματική μας κοιλότητα.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν προστατευτικοί αθλητικοί νάρθηκες, ελαφρώς προσαρμοζόμενοι. Ωστόσο, οι νάρθηκες αυτοί δεν προσφέρουν σε κάθε περίπτωση τον ίδιο βαθμό προστασίας, δεδομένου ότι κάθε στόμα είναι διαφορετικό. Έτσι, στα πλαίσια της πρόληψης του οδοντικού τραύματος, θα πρέπει στο ιατρείο μας να ενημερώσουμε και να ενθαρρύνουμε τους αθλητές -που μας επισκέπτονται- στη χρήση ειδικού προστατευτικού νάρθηκα, κατασκευασμένου επάνω στα δικά τους δόντια. Οι νάρθηκες αυτοί  μπορούν να εξασφαλίσουν διαφορετικά επίπεδα προστασίας στον αθλητή, ανάλογα με το κάθε άθλημα, προσφέροντας, ταυτόχρονα, υψηλότερο επίπεδο άνεσης σε σχέση με τους προκατασκευασμένους νάρθηκες, που προσαρμόζονται, συνήθως, με τη βοήθεια ζεστού νερού.

Σκοπός αυτών των συσκευών είναι, με ένα μικρό κόστος, να προστατέψουν τα φυσικά δόντια του αθλητή, αλλά και τις ακριβείς προσθετικές εργασίες που μπορεί να έχει στο στόμα του από προηγούμενους τραυματισμούς, χωρίς να τον επιβαρύνουν με το επιπλέον βιολογικό και χρηματικό κόστος που μπορεί να επιφέρει ένας νέος τραυματισμός.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι νάρθηκες αυτοί χρησιμοποιούνται, πλέον, από όλο και περισσότερους επαγγελματίες αθλητές, από το NBA και τα extreme sports μέχρι αθλήματα με μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού, με τους ίδιους τους αθλητές να τους θεωρούν απαραίτητο εξοπλισμό για να αγωνιστούν στο αγαπημένο τους άθλημα και όχι προαιρετικό “αξεσουάρ”.